Allt började med att det var ensamt att studera.
Under trettonhundratalet, då det endast fanns ett fåtal akademier i Europa, fick studenterna åka långt hemifrån för att ta examen. En blandning av nationaliteter samlades vid universiteten i framför allt Paris och Bologna, där möjligheterna att besöka hemmet under studietiden var ringa.
I Paris föll det sig naturligt att umgås med folk från sitt hemland, eller nation, varför så kallade nationer skapades. Behovet att gruppera sig efter hemort fanns kvar även när Uppsala universitet grundades 1477. Eftersom den gemensamma nämnaren inte längre var en nation utan ett landskap, kallades sammanslutningarna för Landskap och detta var grunden till nationerna. Landskapets möten kallades för conventus nationales, och eftersom studenterna inte ägde någon egen lokal tilldrog sig dessa hemma hos någon medlem eller på någon krog. Det enda fysiska objektet som Landskapet bestod av på den tiden var den gemensamma kassan, Fiscus. Den kista som kassan senare förvarades i kallades även den Fiscus, och finns fortfarande kvar på nationen.
Södermanlands-Nerikes nation härstammar från 1595 då två teologiestuderande grundade Södermanlands nation. Således är Södermanlands nation den äldsta nationen i Sverige, och Norden för den delen. Precis som de övriga nationerna drog dock verksamheten inte riktigt igång förrän under början/mitten av 1600-talet, och därifrån finns ett rikt material sparat. Likt de andra nationerna levde Södermanlands nation ett kringflackande liv hos antingen medlemmar eller ute på krogar under större delen av 1600 och 1700-talen. Landskap hölls dock regelbundet, precis som nu.
Nerikes nation
Grundades på 1640-talet. Även härifrån finns ett relativt rikt arv i form av bevarade dokument som protokoll, stadgar och matriklar.
Sammanslagningen
Av olika anledningar beslutade sig Södermanlands och Nerikes nation att slå sig samman. Detta beslutades på de respektive nationernas landskap och verkställdes år 1805 och gäller ännu till denna dag.
Sedan sammanslagningen 1805 hyrde nationen en mindre lokal i Domtrappskällaren. 1817 så lades grunden till en byggnadsfond och för att öka sparandet så flyttade man till en ännu mindre lokal i samma hus. Tio år senare så hade man dock inte råd att bo kvar utan flyttade, efter en kort sejour i ett ruckel hos traktören Regnell, till bibliotekarien Bobergs hus vid Fyrisån. Runt 1840 så flyttade nationen till Hörlinska gården vid Kamphafstorget där man i sex år huserade i en lägenhet innan man flyttade till fru Meschs hus vid Stora torget. Revolutionsåret 1848 kunde man där fira den första revolutionssexan, vilken nu är en varje år återkommande gasque.
1850 flyttade man till lokaler vid Vaksalagatan för att 1855 återigen flytta, nu till Celsiusobservatoriet där man stannade i 10 år. Lokalerna i Celsiushuset var mycket slitna och nedgångna så 1865 flyttade man återigen, denna gång till byggmästare Petterssons hus vid hörnet Drottninggatan och Östra Ågatan, där även Norrlands nation några år senare flyttade in. 1874 så köptes man den nuvarande tomten, men först 1894 så hade kassan blivit tillräckligt stor för att bygget skulle kunna påbörjas. Tre år senare, 1897 så kunde man inviga det nybyggda nationshuset. Nationen har idag ett rosa nationshus som liknar ett slott och är beläget intill Universitetsparken. Arkitekt var Gerdt Hallberg som enligt myten inspirerades av ett slott i Loiredalen, därav tinnar och torn och inredning prydd med franska liljor. Vissa av rummen i nationshuset samt i nationens bibliotek Stavenowska huset (Staven) är döpta efter städer i Södermanland-Närke till exempel Eskilstunarummet och Örebrorummet. Övriga rum är bl.a. Festsalen och Tornrummet. I festsalen finns porträtt på bl.a. Karl X Gustav och Carl Carlsson Gyllenhielm.