Klädsel, snabbguide

Det är inte alltid lätt att hålla ordning på vilken typ av klänning eller kostym som lämpar sig på de olika gasquerna. För att underlätta guidar vi dig bland frackar, handväskor och sunt förnuft.

Högtidsdräkt: Frack/balklänning, folkdräkt eller uniform
Smoking: Smoking (mörk kostym kan vara ok), cocktailklänning eller aftonklänning
Kavaj: Kostym/klänning eller finare tvådelat

Varje termin

Recentiorsgasque

Klädkod: kavaj

Det här är alla recentiorers egna gasque! Recentiorsgasquen börjar med en välkomstceremoni i universitetshuset tillsammans med de andra nationerna innan vi går till vårt rosa slott. På recentiorsgasquen har du möjlighet att lära dig hur en typisk snerikesgasque går till. Lär dig sjunga Uschiameja och dansa till Gula paviljongen precis som många generationer snerkingar har gjort före dig!

Sångboksfesten

Klädkod: hel och ren

Sjung om studentens lyckliga dar..! Sångboksfesten är ett ypperligt tillfälle att lära sig både hur man sjunger om feta fransyskor, uschar åt uschiameja och kämpar i stridsvind. Sångboksfesten är den minst formella gasquen om den ens kan kallas för en regelrätt gasque, så köp dig en sångbok och kom och sjung med oss! Sångboksfesten hålls två gånger om året.

Vårens fester

Gyllenhielmsgasque

Klädkod: smoking

En gång varje år arrangerar nationen Gyllenhielmsgasquen – en gasque för att be om ursäkt till Carl Carlsson Gyllenhielm som fick en apelsin kastad på sitt porträtt i festsalen. Gyllenhielmsgasquen har ett hemligt tema som inte avslöjas förrän på fördrinken. Det är en spännande kväll som du inte vill missa!

Majmiddag

Klädkod: ljus kavaj med studentmössa

Det finns knappast något bättre sätt att avsluta sista april-firandet än med en storslagen majmiddag vid den bästa av nationer. Ta på studentmössan och gå till nationen för att få en heldag fylld med vårsång, kottkrig på Pollacksbacken, spex på hemlig ort och trappsexa med korv och bröd.

Vårbal

Årets händelse!

Klädkod: högtidsdräkt

Vad är väl en bal på slottet? Jo, det är det absolut roligaste du kan göra under din studietid i Uppsala! Gå på vårbal på Södermanlands-Nerikes nations rosa slott och upplev en magisk kväll och natt fylld med underhållning, god mat och dans in på småtimmarna. Därefter möter vi upp de andra nationerna och fortsätter festen hela dagen lång!

Revolutionsgasque

Vive la Révolution!

Klädkod: ljus kavaj

Den 14 juli stormades Bastiljen i Paris och den franska revolutionen startade på riktigt. Södermanlands-Nerikes nation firar varje år stormningen med en gasque – Revolutionsgasquen! Under en hel kväll kläs det rosa slottet i trikolorens färger. Här får du möjlighet att sjunga dig hes till tonerna av Marseillaisen och invänta den stundande revolutionen.

Höstens sittningar

Höstgasquen

Klädkod: kavaj

Samtidigt som den första Barbiedockan började säljas i Sverige och vi både fick högertrafik och fyra veckors betald semester skrev sig en av våra gäster till höstgasquen in sig på Snerikes nation. Höstgasquen är vår traditionella seniorgasque där nuvarande medlemmar kan sitta tillsammans med de som var aktiva på nationen för 20, 30 eller 40 år sedan!

Gåsmiddag

Klädkod: högtidsdräkt

Andra lördagen i november varje år håller Södermanlands-Nerikes nation en bal i gåsens ära. Det är en kväll fylld med underhållning och på menyn står klassiska rätter som svartsoppa och gås. Klä upp dig i högtidsdräkt och njut av nationens varma atmosfär när höstrusket står vid tröskeln.

Luciagasquen

Klädkod: smoking

Nu är det jul igen, nu är det jul igen och julen varar än till påska. Nej det var ju inte sant, nej det var ju inte sant för därinnan kommer luciagasquen! Den 13:e december varje år.

Klädsel

Högtidsdräkt

Till fracken ska rosetten vara vit – en svart rosett bärs enbart av hovmästare. Västen ska vara vit. Svarta västar bärs enbart av akademiska herrsällskap och då enbart vid tillställningar utan några damer närvarande. Skorna ska vara svarta och välputsade. Vill du hellre bära klänning ska den vara hellång. Det går även bra att bära hellång kjol med separat överdel. Klänningen kan vara av olika material, det viktiga är att den är festlig och elegant. Handskar bärs endast till ärmlösa klänningar. Under själva middagen ska handskarna tas av, det är aldrig rätt att äta med handskarna på. Smycken bör inte bäras utanpå handskarna. Till festklädseln bärs en elegant väska som hängs över stolsryggen eller läggs i knäet.

Smoking

Smokingen bör vara svart. Även byxorna med de välkända sidenrevärerna ska vara svarta liksom smokingens fluga. Skorna ska vara svarta och välputsade. Vill du ha klänning ska den vara lång eller halvlång, dock även här av finare material. En smokingklänning beskrivs ofta som en cocktailklänning eller aftonklänning.

Kavaj

Klädsel kavaj innebär kostym, där kavajen och byxan är i samma tyg och modell. För att vara korrekt klädd ska du även bära slips eller fluga. Vill du hellre ha klänning är den lilla svarta” perfekt. I annat fall rekommenderas annan festklänning eller dräkt. Tvådelat med festligare överdel med kjol till går också bra. Här är reglerna inte längre så strikta och det finns större utrymme för mer trendriktiga klänningar. Höga stövlar bärs inte vid kavaj.